Poistamalla EI-sanat oivaltaa miten keskeinen rooli energialla on jokapäiväisessä elämässämme.
Energia on kuin puoliksi täytetty lasi. Puoliksi tyhjä tai täynnä. Saasteet, päästöt, kriisit ja hintapiikit ovat sitä tyhjyyttä. Vihreä kasvu, cleantech, uudet työpaikat ja tehokkuus ovat sitä runsautta.
Energiassa on valtavia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Energian muuttaminen positiiviseksi (=päästötön) merkitsee maailmanlaajuisesti viisi plus kolmetoista nollaa dollaria puhtaaseen ja tehokkaaseen energiaan. Aivan käsittämätön summa. Jo murunen tuosta on valtava business.
Joidenkin mielestä energiamuutos etene etanavauhtia, toiset näkevät jo harppauksia. Viime vuonna uuteen ja uusiutuvaan energiaan panostettiin karvan verran enemmän kuin fossiilisiin. 300 miljardin raja ylitettiin. Aurinkosähkö on puolet tästä.
Jos Pariisin ilmastoneuvotteluissa päästään sopuun, ei uuden energian kasvulle näy rajoja. Silloin tapahtuu energiavallankumous. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että uudet teknologiat ovat kolme neljäsosaa tarvittavista toimista rajoittaa maapallon lämpeneminen kahteen asteeseen. Energian käytön tehostaminen ja uusiutuvat energialähteet ovat tällaisen energiakäännöksen ytimessä.
EU:ssa Energiaunioni nousee vahvaksi muutostekijäksi. Eikä Suomen hallitus jää hännille. Viidessätoista vuodessa meillä luovutaan hiilestä ja öljyn käyttö puolitetaan. Kaikki tämä korvattaneen uusiutuvilla energialähteillä.
Kaikki tämä näkyy jo nyt. Energian hinta laskee, siitä on ylitarjontaa, päästöjä on leikattava, uuden teknologian hinta putoaa, kysyntä hiipuu, jne. Sähkömarkkinoilla keskihinta putoaa, volatiliteetti kasvaa ja marginaalihinta lähenee nollaa.
Energiamuutos on pisimmällä Saksassa ja Tanskassa. Kokemukset sieltä ovat yksiselitteiset. Vanhalla ajattelulla ei enää yksinkertaisesti pärjätä. Suuret saksalaiset energiayhtiöt korvaavat vanhat energiaportfolionsa uudella ja päälle tulee valtavasti innovaatioita koko arvoketjuun tuotannosta kuluttajiin saakka. Tanska toimii vikkelästi yhdistämällä monia pieniä asioita uudelleen. Esimerkiksi ylijäämätuulesta tehdään kaukolämpöä.
Suomalaisille yrityksille tämä merkitsee kahta haastetta. Lyhyellä tähtäimellä on toimittava tehokkaasti, vanhasta taseesta saatava enemmän irti ja vältettävä virheinvestointeja. Pidemmällä tähtäimellä on uudistettava ansaintalogiikka ja liiketoimintamallit perusteellisesti. Osaamiseen ja luovaan ajatteluun, uskallukseen ja kokeiluihin, riskien ottoon ja hallintaan sekä paikallisuuteen ja globaalisuuteen kannattaa panostaa. Aalto PRO:n Energy Business Professionals-koulutusohjelma antaa tälle matkalle hyvät eväät.
Energia-ala mielletään aika konservatiiviseksi. Se on kaikkea muuta. Se on yllätysten sampo. Olisitko koskaan arvannut että, aurinkosähkön hinta putoaa kymmenykseen alle kymmenessä vuodessa? Tai Kiina, liuskekaasu, Teslan akku. Yllätyksiä on tulossa lisää, kun tiede tunkeutuu energiaan. Materiaalit, nano, ict, bio ja äly yhdessä sosiaalisen, käyttäytymis- ja jakamistalouden kanssa voi vielä yltää varsinaiseen hirmumyrskyyn energiassa.
Tämän alan sisältä nousee nyt aikamme suurimmat innovaatiot. Luovan tuhon lailla ne pyyhkäisevät busineksen yli. Kun pöly laskeutuu, olemme paremmassa maailmassa. Vihreän energiatalouden saldo on positiivinen. Sieltä tulee talouskasvua ja uusia työpaikkoja samalla kun isot energia-ympäristöongelmat saavat ratkaisunsa.
Tulevaisuuden tekijät löytyvät energiasta.
Peter Lund on teknillisen fysiikan professori Aalto-yliopistossa ja vieraileva professori Kiinassa ja Saksassa. Hän kouluttaa Aalto PRO:n Energy Business Professionals-koulutusohjelmassa.