Rohkeasti uusiin tehtäviin

Riikka Laine-Tolosen pankkiura Nordeassa on ollut yhdistelmä sattumaa ja suunnittelua.

Heidi Hammarsten, 10.09.2015

Hän neuvoo etenkin naisia tarttumaan rohkeasti uusiin tehtäviin muuallakin kuin turvallisissa tukitoiminnoissa.

Riikka Laine-Tolonen oli tuore kauppatieteiden maisteri, kun hän aloitti pankkiuransa Yhdyspankin Erottajan konttorissa Helsingissä vuonna 1993, juuri pankkikriisin pahimpina aikoina.

”Olin nuori, nainen ja yritysbisneksessä. Aika oli hankala ja piti saada aikaan vaativia ratkaisuja. Mutta muistakin vieläkin, miten niitä ratkaisuja pystyttiin löytämään, jatkamaan rahoitusta ja tekemään tarvittavat vakuusjärjestelyt. Olin ratkaisuhakuinen, valmis tekemään töitä ja oli hyvät tukijoukot, kuten luottojohtaja jonka kanssa sparrasimme”, Laine-Tolonen muistelee.

Nyt Laine-Tolonen, 48, vastaa Nordeassa henkilöstöasiakasliiketoiminnasta Suomessa. Hän laskee, että menossa on kahdestoista positio samalla työnantajalla. Uralle mahtuu niin liiketoimintayksiköiden johtamista kuin asiantuntijatehtäviä.

Kannattaa etsiä substanssiosaamista ja tulosvastuuta eikä pelkästään perinteisiä tukitehtäviä esimerkiksi HR:stä tai lakiosastolta."

”Urani on ollut sekä sattumaa että suunnittelua. Olen ollut aika relevantti moneen paikkaan, kun olen aiemmin rohkeasti mennyt erilaisiin tehtäviin ja olen oppinut, miten otetaan asiat nopeasti haltuun. Olen myös aina miettinyt, mitä haluan juuri tässä tehtävässä saada aikaan.”

Laine-Tolonen kannustaakin erityisesti naisia tekemään urallaan epätyypillisiä valintoja: kannattaa etsiä substanssiosaamista ja tulosvastuuta eikä pelkästään perinteisiä tukitehtäviä esimerkiksi HR:stä tai lakiosastolta.

Pois yhdestä putkesta

”Pankkialalla yrityspuolen tehtävät ovat kyllä hyvä koulu. Jos tulee vain yhdestä putkesta, on hirveän vaikea tulla vaikkapa tällaiseen tehtävään”, sanoo Laine-Tolonen. Hän on urallaan toiminut muun muassa myyntijohtajana, henkilöstöjohtajana ja johdon tuki –yksikön päällikkönä.

Ensimmäinen merkittävämpi johtotehtävä Laine-Toloselle oli Kanta-Helsingin aluejohtajuus vuonna 2008: 350 alaista, oma tuloslaskelma ja tase. Tämän pestin aikana Laine-Tolonen lähti AaltoJOKO®-ohjelmaan vuonna 2011.

”Pankki on aina kouluttanut paljon, myös coachingia on käytetty ja olen osallistunut useisiin johtamiskoulutuksiin. Mutta kun olen yhden talon kasvatti, oli erittäin virkistävää ja inspiroivaa nähdä, miten muualla toimitaan ja päivittää oma osaaminen.”

Laine-Tolonen kiittää myös AaltoJOKO®:n tarjoamaa vertaisryhmäoppimista ja perspektiiviä sellaisiinkin asioihin, joita ei voi suoraan omassa työssään soveltaa. Pankki-ihmiselle tällaisia ovat esimerkiksi kansainväliset laskentatoimen säädökset.

Johtamisen virtauksissa Nordea on pikemminkin edelläkävijä kuin perässähiihtäjä, arvioi Laine-Tolonen. Myynnin johtamista on kehitetty 2000-luvun alusta asti. Tolosen aluejohtaja-aikana taas siirryttiin pienempiin, erikoistuviin yksiköihin, joissa johtaminen tuli lähemmäs työntekijöitä.

Jaettua johtamista verkostoissa

Nyt edelläkävijyyttä on esimerkiksi se, miten Laine-Tolonen jakaa vastuun Suomen henkilöasiakkaista Jussi Mekkosen kanssa.

Kummallakin on oma tulosvastuu omasta maantieteellisestä puolikkaastaan. Lisäksi he ovat jakaneet keskenään vastuualueita kuten säästäminen ja uudet digitaaliset palvelut. Yhteisiä ovat strategiapohdinnat.

Esiin on noussut erityisesti kolme teemaa: verkostot, innovatiivisuus ja sisäinen yrittäjyys."

”Meidän pöydällämme pitää olla sellaiset asiat, jotka tekevät meistä kilpailukykyisiä 2-3 vuoden päästä. Meillä on oma johtoryhmä, jossa teemme päätöksiä. Tämä toimii aika hyvin, vaikka aiemmin minulla on ollut päätöksenteko omissa käsissäni. Olemme todistetusti erilaisia, minulla enemmän kokemusta kentältä ja Jussilla taas asiantuntijayksiköistä. Tässä toteutuu pienessä mittakaavassa hyöty, jonka monimuotoisuudesta voi saada.”

Laine-Tolosen mukaan Nordean johdossa mietitään paljon sitä, miten johtamisen pitää muuttua, kun maailma ja asiakaskäyttäytyminen muuttuvat. Esiin on noussut erityisesti kolme teemaa: verkostot, innovatiivisuus ja sisäinen yrittäjyys. Pankissa ei tyydytä pelkkiin iskusanoihin, vaan nähdään näihin liittyvät haasteet.

”Olemme iso pankki ja saamme skaalaetuja siitä, että toimimme eri paikoissa samalla tavoin. Silti tarvitsemme myös luovuutta ja innovatiivisuutta - mutta haemme niitä yhteisten toimintatapojen sisällä. Myös sisäinen yrittäjyys, kaupallinen ajattelu tuntuu olevan meille vaikeaa, kun pankki on perinteisesti hyvin kontrolloiva organisaatio.”

Monimuotoisuuden edut näkyviin

Monimuotoisuus on sekin Nordeassa valittu teemaksi, jossa pankki haluaa parantaa suoritustaan. 

”Näissä asioissa toimitaan usein tiedostamatta omia vääristymiä. Meille esimerkiksi selvisi, että sisäisissä kehityspotentiaaliarvioissa miehet saavat parempia arvioita kuin naiset, ilman selviä perusteita.”
Entä Laine-Tolosen seuraava ura-askel, onko se jo mietitty?

”En osaa sanoa, onko ura yhä menossa suoraviivaisesti eteenpäin. Ilma tulee sitä ohuemmaksi, mitä ylemmäs mennään. Olen kyllä kunnianhimoinen ja kilpailullinen, mutta työn merkitys tulee minulle myös siitä, että voin oppia uusia asioita.”

Riikka Laine-Tolonen on suorittanut AaltoJOKO® -johtamisohjelman. Haastattelu on kolmas AaltoJOKO® 45-juhlahaastattelusarjassa, jossa kuullaan läpi eri aikakausina koulutuksen käyneitä ja urallaan menestyneitä henkilöitä.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Rohkeasti uusiin tehtäviin

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on aikakauslehtimäinen kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Tietojasi käytetään markkinointitarkoituksiin. Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tämän. Katso tietosuojalauseke.