Seuraavan puolentoista vuoden ajan hän kertoo säännöllisesti opintokuulumisiaan ja pohtii Aalto MBA -päiväkirjan haastatteluissa kiinnostavia, hauskoja ja myös vaikeita hetkiä matkan varrelta. Valmistuminen häämöttää vuoden 2017 lopussa, mutta sitä ennen on paljon tehtävää.
Ehdottomasti antaa energiaa! Kai Rönnberg ei kauaa mieti vastausta kysymykseen, onko pitkän työpäivän jälkeen raskasta siirtyä pulpettiin MBA-opintojen pariin.
Duunipäivän jälkeen on hyvä fiilis mennä opiskelemaan.
Seuraavan puolentoista vuoden ajan Kai Rönnberg kertoo säännöllisesti opintokuulumisiaan ja pohtii Aalto MBA –päiväkirjan haastatteluissa kiinnostavia, hauskoja ja myös vaikeita hetkiä matkan varrelta. Valmistuminen häämöttää vuoden 2017 lopussa, mutta sitä ennen on paljon tehtävää.Takana on nyt puoli vuotta Aalto MBA -ohjelmassa, seitsemän opiskelumodulia, paljon ajatustyötä, keskusteluja, laskukaavoja ja kirjoitusta. Energiaa on selvästi kertynyt luennoilla istuessa.
Halusin vahvistaa kaupallista osaamistani ja ohjelma tarjoaa juuri tarvitsemani kurssikokonaisuuden.”
Rönnberg työskentelee Outotecillä, tittelillä Vice President, Services Beneficiation Business Line. Aiempi diplomi-insinööritutkinto on myös Aallosta. Työkokemusta, erikoistumiskursseja ja eri vastuualueita on kerääntynyt 34-vuotiaalle jo paljon. Tällä hetkellä hänellä on suoria alaisia noin 25 ja työ sisältää merkittävän liiketoimintavastuun. Vaativien töiden lisääntyessä tuli tarve hankkia lisää tietoa, ja Rönnberg esitti kehityskeskustelussa ajatuksen opinnoista. Suunnitelmaa ja ajankohtaa palloteltiin esimiesten kanssa huolella, kunnes työtilanne vuosi sitten vaikutti juuri sopivalta.
Ensin piti valita opinahjo. Seurasi vertailua, haastatteluja ja peräti tutustumismatkat Kööpenhaminaan ja Tukholmaan vastaaviin opinahjoihin. Aalto EE:n maine ja tarjottu kurssiohjelma painoivat vertailussa eniten. Seuraavaksi Rönnberg vertasi EMBA- ja MBA-ohjelmia, ja päätyi valitsemaan MBA:n. Halusin vahvistaa kaupallista osaamistani ja ohjelma tarjoaa juuri tarvitsemani kurssikokonaisuuden.
Puolen vuoden Aalto MBA -kokemuksella on jo selvää mikä opinnoissa on uuden osaamisen ohella parasta.
Ryhmätyöt, keskustelut ja 24-henkisen porukan kesken syntynyt vahva side.
Aalto MBA-ryhmän kaksi vastuuhenkilöä, eli presidenttiä, järjestävät paljon toimintaa myös vapaa-aikana. Tähän mennessä on jo juhlittu, melottu ja vierailtu firmoissa. Rönnberg odottaa, että ryhmä rohkaistuu haastamaan toistensa ajatuksia vielä nykyistä enemmän, ja että opintojen jatkuessa verkottumista tapahtuu myös toisten kurssien kanssa.
Jokaiselta MBA-opiskelijalta kysytään miten työn, opintojen ja yksityiselämän tasapainottelu onnistuu, ja jokainen on joutunut sitä kalenteria tuijotellessa miettimään. Rönnberg kertoo, että ystävien kanssa vietetty aika on välillä kortilla ja sulkapallonpeluu tapahtuu oman tiimin kanssa ennen työpäivän alkua, mutta muuten aikaa riittää normaaliin elämään ja tyttöystävän kanssa vietettäväksi.
Kevään kursseista mieleen on jäänyt ainakin Strategic Human Resource Management –moduuli. Luennoilla analysoitiin eri johtajia ja johtamistapoja, sekä niiden vaikutusta yhtiöiden henkilöstöpolitiikkaan. Rönnberg sanoo katsovansa kurssin jälkeen oman firman toimintatapoja ihan uudella tavalla ja ymmärryksellä.
Käytyään Financial Accounting- ja Management Accounting –moduulit Rönnberg innostui tekemään työpaikalla ehdotuksen uudesta kannattavuuslaskentamallista.
Nyt se on jo käytössä ja toimii hyvin.
Opintojen yhdistäminen töihin on yksi inspiraation lähde, ja liian teoreettisesti aiheita lähestyvät professorit saavat neuvon ja toiveen: Jos käyn MBA:ta, joka on sidoksissa bisnekseen, haluan että se on myös yhteydessä yrityselämään.
Ajankohtaiset käytännön esimerkit ja niiden kautta aiheen opiskeleminen on Rönnbergin mielestä ollut monen moduulin vahvinta antia.
Rönnbergin odotukset syksylle ovat selkeät: laadukkaita kursseja, kiinnostavia professoreita, vaihtelevia ryhmiä, paljon keskustelua ja uutta konkreettista oppia.”
Syksyn aikana Aalto MBA-opiskelijoiden pitää valita erikoistumisalue perusopintojen jatkoksi. Valittavana ovat Applied Finance and Accounting, Entrepreneurship ja Managing Innovation and Renewal. Rönnberg pohtii vielä vaihtoehtoja, etsien sitä kokonaisuuttaa, josta on mahdollisuus ammentaa oppia omaan työhön eniten. Syksyn aikana Aalto MBA –päiväkirjan raporteissa käy ilmi mihin valinta osui ja kuinka opinnot etenevät.
Rönnbergin odotukset syksylle ovat selkeät: laadukkaita kursseja, kiinnostavia professoreita, vaihtelevia ryhmiä, paljon keskustelua ja uutta konkreettista oppia. Itse hän on valmistautunut panostamaan opintoihin jopa 60 tuntia kuukaudessa.
Seuraavassa Aalto MBA –päiväkirjan osiossa puhumme työnantajan roolista ja kiinnostuksesta MBA-ohjelmaan. Kai Rönnbergin esimies Ari Numminen kertoo mitkä ovat Outotecin tavoitteet ja odotukset opintojen edetessä.
Kohti aikaisten aamujen sulkapallotreenejä ja sopivan vaikeita opintoja!
Kai Rönnberg työskentelee Outotecillä, tittelillä Vice President, Services, South East Asia Pacific. Rönnberg aloitti Aalto MBA -ohjelmassa alkuvuodesta 2016 ja hän valmistuu vuoden 2018 alussa. Opintojen edetessä Rönnbergin mietteitä ja kokemuksia seurataan MBA päiväkirja -sarjassa, jonka aiemmat osat näkyvät sivun alaosassa.