Johtaja, muista palautuminen!

Johtajan hyvinvointiongelmien perussyy on usein liian lyhyet yöunet tai liian rankka liikuntaharrastus. Tämän on havainnut kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin uskova urheilulääkäri ja Aalto EMBA alumna Pippa Laukka

Heidi Hammarsten, 12.05.2016

Johtajan hyvinvointiongelmien perussyy on usein liian lyhyet yöunet tai liian rankka liikuntaharrastus. Tämän on havainnut kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin uskova urheilulääkäri ja Aalto Executive MBA alumna Pippa Laukka.

Hintsa Performancen Chief Medical Officer Pippa Laukka on lääkärinurallaan hoitanut niin huippu-urheilijoita kuin huippujohtajiakin. Entinen kilpauimari toimii sekä naisten jalkapallo- että jääkiekkomaajoukkueen lääkärinä. Hän työskentelee myös Mehiläisen Töölön lääkäriaseman vastaavana lääkärinä.

Laukan kokemuksen mukaan se oire, mistä vastaanotolle tulevat johtajat valittavat, ei useinkaan ole varsinainen ongelma.

”Jos johtaja tulee päivystykseen, aika usein kyseessä on niska-hartiakipu, alaselän kipu tai flunssa. Taustalta löytyvät kuitenkin usein palautumis- ja uniongelmat. Niskakivuissa ei olekaan kyse siitä, että tarvitaan parempi tyyny, vaan se voi kertoa siitä, että pitäisi nukkua enemmän”, Laukka kuvaa.

Liian vähäinen uni on Laukan mukaan johtajien tavallisin ongelma.

”Vanhakantaisen ajatuksen mukaan on hienoa, että pärjää vähillä unilla ja ehtii tehdä paljon vuorokauden aikana. Mutta on tärkeää ehtiä myös palautua suorituksista, olivat ne sitten fyysisiä tai henkisiä.”

Liika on liikaa liikunnassakin

Fyysisiin suorituksiin liittyykin johtajien toinen tyypillinen ongelmakohta. Laukka tunnistaa julkisuuteen nostetut ajokoirajohtajat, joita hän itse kutsuu ”kuivan kesän oraviksi”. Vaikka liikunta on sinänsä hyvä tapa purkaa stressiä ja hankkia lisäenergiaa, siinäkin liika on liikaa.

”Jos lasi on täysi, se rupeaa helposti läikkymään yli, ja urheilulääkärinä näen paljon sellaisia tapauksia. Johtajan tilanne on eri kuin huippu-urheilijan, joka voi keskittyä vain omaan napaansa. Huippujohtajalla on työ, johon voi kuulua sata matkapäivää vuodessa, perhe vaatii oman aikansa ja niin edelleen. ”

Niinpä jos johtaja treenaa yhtä kunnianhimoisesti kuin huippu-urheilija, seurauksena on usein urheilu- tai rasitusvammoja. Tai ilmenee uni- ja palautumisongelmia, treeni ei kulje ja stressi lisääntyy eikä vähene.

Ongelmiin tartutaan proaktiivisesti

Laukka oivalsi vähitellen urallaan, että hyvinvointi on kokonaisvaltainen asia, jossa elämän eri osa-alueet liittyvät toisiinsa. Tämä holistinen ajattelutapa yhdisti hänet ja Aki Hintsan liiketoiminnan. Formulakuskien hovilääkärin Hintsan hyvinvointiyritys on kerännyt nimekkäitä asiakkaita ja kansainvälistä huomiota muun muassa Davosin talousfoorumissa. Laukka on Hintsan Suomen-yksikön ylilääkäri.

”Meillä on moniammatillinen superasiantuntijaorganisaatio, joka tekee holistista ja proaktiivista tiimityötä. Pyrimme pääsemään käsiksi mahdollisiin ongelmiin jo ennen kuin ne syntyvät. Paljon on tehtävissä, kun ongelmat hoidetaan etupainotteisesti ja kokonaisvaltaisesti”, Laukka kuvaa.

On olemassa paljon näyttöä siitä, miten mieli vaikuttaa kehoon tai päinvastoin, muistuttaa Laukka. Esimerkiksi diabeteksesta tiedetään, että stressi vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaan.

Hyvinvoinnin kuusi osa-aluetta

Hintsan mallissa hyvinvointi jakaantuu kuuteen osa-alueeseen. On yleinen terveys, ravitsemus, fyysinen aktiivisuus, palautuminen, henkinen energia ja biomekaniikka eli toiminnallinen kokonaisuus. Nämä kaikki on saatava kuntoon, jotta palapeli pysyy kasassa.

”Omassa työssäni ajattelin intuitiivisesti näin jo aiemmin. Päivystyksessä vain on vaikea purkaa tätä laajaa vyyhtiä, esimerkiksi selvittää miten asiakas syö tai nukkuu.”

Huippu-urheilijoiden, johtajien ja muiden yritysasiakkaiden hoitamisen lisäksi Hintsa Performace tarjoaa myös digitaalisia työkaluja, joiden avulla kuka tahansa voi seurata omaa hyvinvointiaan. Tätä puolta kehittää etenkin viime syksynä ostettu HeiaHeia.

Lääkärinkoulutuksensa lisäksi Laukka on suorittanut Aalto EMBA -ohjelman Aalto EE:ssä. Hän halusi selkänojaa silloiseen esimiestyöhönsä Mehiläisessä. Lääkärin näkökulmasta EMBA tarjosi etenkin verkostoitumismahdollisuuksia ja lavennusta omaan ammattiajatteluun.

”Kun lääkärikoulutukseen ei kuulu taloustiedettä tai hallintoa, näki etteivät ne ole mitään mörköjä tai mysteeritiedettä. Lisäksi oppi, että hyvin erilaisilla koulutustaustoilla voi kerätä paljon tietoa ja osaamista. Lääkärit ovat koulutukseltaan aika homogeenista porukkaa ja silloin helposti päätyy putkeen, jossa näkee oman alansa mutta ei muuta.”

Lue lisää Aalto EMBA -ohjelmasta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Johtaja, muista palautuminen!

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on aikakauslehtimäinen kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Tietojasi käytetään markkinointitarkoituksiin. Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tämän. Katso tietosuojalauseke.