Sponda vastasi tarpeeseen mm. "Mothership of Work" cowork-tilalla.
Aalto-yliopiston professori Kristiina Mäkelä analysoi, kuinka työnteon tavat muuttuvat vähemmän riippuvaisiksi ajasta, paikasta ja työsuhteesta. Työn ja työsuhteen välisen riippuvuuden väheneminen tarkoittaa sitä, että työt siirtyvät hierarkioista verkostoihin ja erilaisille alustoille. Samalla työurat muuttuvat entistä yksilöllisemmiksi.
Toimitilayritys Sponda on herännyt näihin muutoksiin omassa liiketoiminnassaan.
Tehdään enemmän toimintoihin perustuvaa tilankäyttöä ja tehostetaan tilankäyttöä nimeämättömillä työpisteillä.”
Asiakaskunnassamme näkyy selvästi, kuinka digitaalisuus kasvattaa mahdollisuutta tehdä mobiilisti työtä. Monitilatrendi kasvaa: tehdään enemmän toimintoihin perustuvaa tilankäyttöä ja tehostetaan tilankäyttöä nimeämättömillä työpisteillä, koska yhä useammin työtä tehdään myös muualla, sanoo Spondan liiketoimintajohtaja Joona Reunanen.
Tärkeä osa monitiloja ovat kuitenkin edelleen kohtaamistilat ja ajattelutyötä tehokkaasti palvelevat tilat.
Tyypillistä tällaisessa tilaprojektissa on, ettei kyse ole pelkästään tiloista vaan myös johtamis- ja työkulttuurin muutoksesta. Sitä varten on osattava käyttää sähköisiä työkaluja, tarkasteltava toiminnan tapoja ja logiikkaa. Tämä kaikki lähtee vahvasti yrityksen omista tarpeista, tila muotoutuu yrityksen johtamisprosessin ja yrityskulttuurin mukaan.
Hyvä esimerkki siitä, miten työn tekemisen uudet tavat vaikuttavat liiketoimintaan, on Spondan cowork-tila Mothership of Work. Yritys havaitsi, että tämän tyyppiset tilat ovat maailmalla lisääntyneet sitä mukaa kun pienten yritysten määrä lisääntyy. Sponda päätti siis kehittää oman konseptinsa MOWin.
Epäkorporaatiomainen design puhuttelee
Olemme tavoitelleet maksimaalista joustavuutta, sekä tiloissa että vuokrasopimuksissa. Esimerkiksi freelancer voi työskennellä meillä ilman nimettyä paikkaa, tai yrityksessä voi olla tänään kaksi, huomenna neljä ihmistä töissä. Tärkeää MOWin konseptissa on myös epäkorporaatiomainen design, se puhuttelee selvästi sekä luovaa luokkaa että muitakin, kuvaa Reunanen.
Kolmas MOWin kulmakivi on helppous. Helsingin Pikku-Roobertinkadulla sijaitseva tila tarjoaa myös yksinyrittäjille palveluita, jotka yleensä ovat vain isompien saatavilla, kuten IT-lähituki.
MOW on esimerkki työnteon tapojen muutoksesta myös toista kautta: sen konsepti on kehitetty verkostossa, jossa on mukana myös konsulttiyrittäjä Marjaana Toiminen.
MOW iski sekä tarpeeseen että trendeihin. Tarve markkinalla oli aika selvä: suurin osa yrityksistä on Suomessa kuten muuallakin pieniä, alle 10 hengen yrityksiä. Silti aika suuri osa toimitilamarkkinasta palvelee muita kuin pieniä parin hengen firmoja. Se, että joku miettii kohderyhmää, jota liian harva miettii, tietää yleensä menestystä, analysoi Toiminen.
Tila edistää yhteisöllisyyttä
Trendit, joihin MOW iski liittyvät paitsi työn muutokseen myös vielä laajempaan ilmiöön, jossa kaikista firmoista tulee palvelu- ja softayrityksiä.
Ei tarjota tiloja, vaan palveluita osana vuokraa ja kokemus yhteisöstä, josta saa inspiraatiota.”
Ei tarjota tiloja, vaan palveluita osana vuokraa ja kokemus yhteisöstä, josta saa inspiraatiota. Yhteisöllisyyttä, kuten eri vuokralaisten tutustumista ja työn tekemistä ristiin toisten projekteihin on haluttu rohkaista. Lisäksi on polkupyöriä, saunatilat, kokoushuoneet, viikoittainen jooga ja mindfulness, osana vuokraa tai lisämaksusta, listaa itsekin MOWia käyttävä Toiminen.
Työn murros näkyy Toimisen mukaan tällä hetkellä eniten yrityksissä ihmisten toimenkuvien ja työtehtävien muutoksena ja uusina bisnesmalleina. Yksinyrittäjien määrä on kyllä lisääntynyt 2000-luvun alusta lähtien, mutta niin suuri työn murros ei ole vielä ihan lähellä, että valtaosa työvoimasta tekisi töitä verkostoissa tai keikkapalkoilla.
Työtapoja pitää kehittää jatkuvasti
Toiminen on erinomainen esimerkki uusista työnteon tavoista: hän työskentelee yhdessä ruotsalaisen Sara Öhrvallin kanssa perustamassaan kansainvälisessä MindMill-konsulttiverkostossa. Hänellä on siis kokemusta sekä verkostossa johtamisesta että johdettavana olemisesta.
Toiminen korostaa, että selkeä työnjako ja jatkuva, runsas kommunikaatio projektin läpi ovat erittäin tärkeitä verkoston johtamisen elementtejä.
Parasta ehkä on, että verkostossa voidaan kehittää ja jalostaa työtä ja työtapoja koko ajan yhdessä, vaikka projektinjohto, aikataulutus ja kommunikointi pitääkin olla selvästi jonkun vastuulla. Slack on ihan paras työkalu verkostotyön arjessa.
AaltoJOKO® on Suomen johtava liikkeenjohdon valmennusohjelma, jossa teoria ja käytännönläheisyys tarjoavat eväitä liike-elämän ilmiöiden jäsentämiseen ja kyseenalaistamiseen. Sen taustafilosofiassa yritysten ja yhteisöjen menestys perustuu strategiseen osaamiseen, verkostoihin sekä taitaviin ja jaksaviin johtajiin. Lue lisää ohjelmasta