Queen of Quality, osa 4: Systeemi on enemmän kuin osiensa summa

Sarjan viimeisessä osassa Hanne Laitinen tiivistää ohjelman aikana nousseet ajatukset ja oivallukset sekä tuntemuksia opiskelusta.

Annamari Typpö, 11.07.2018

Aalto PRO:n 22. Master Class in Quality -ohjelma on kääntymässä loppusuoralle, mutta Hanne Laitisen innostus ei ole ainakaan hiipumaan päin. Loppukevään moduulien tärkein oivallus liittyy systeemiajatteluun, Nordea Henkivakuutuksessa testauspäällikkönä työskentelevä Laitinen kertoo.

Loppukevään moduulien tärkein oivallus liittyy systeemiajatteluun.”

“Oli jotenkin silmiä avaavaa, kun ymmärsi, että vaikka yksi yksittäinen ihminen tai joukko miten hioisi omaa tekemistään, se ei riitä. Se on se koko systeemi, joka tuottaa asiakkaalle arvoa. Tämä on tosissaan kirkastunut minulle tässä kevään aikana.”

Nordea Henkivakuutuksessa on prosessit Laitisen sanoin “viilattu ihan tappiin” ja myös kuvattu tarkasti. ISO 9001 -sertifikaattikin löytyy. Kokonaiskuva siitä, miten lukuisat prosessit linkkautuvat toisiinsa ja miten niistä rakentuu yhtiötasoinen systeemi, on kuitenkin uupunut.

“Toimin itse kahden prosessin omistajana ja aloin ohjelman aikana miettiä, miten ne oikeastaan istuvat meidän kokonaisuuteen”, Laitinen sanoo.

Tämä pohdinta on jo johtanut tekoihinkin. Master Class in Quality -ohjelman aikana Nordea Henkivakuutuksessa on muun muassa otettu käyttöön Lean-Agile-ajatteluun perustuva SAFe (Scaled Agile Framework) -viitekehys, joka tekee systeemiä näkyväksi.

“Se tuo yhteen kuvaan koko yhtiön prosessit johdosta päivittäiseen tekemiseen ja yksittäiseen koodaajaan asti. Sen avulla pääsemme hienosti etsimään systeemin parhaita puolia, löydämme kaikki prosessit ja osaset ja pystymme optimoimaan niitä niin, että ne oikeasti toimivat osana systeemiä.”

Systeemiajattelu yhdistyy Laitisen mukaan suoraan hänen aiempaan oivallukseensa strategian tärkeydestä.

Jos strategia on selkeä, on myös systeemin tavoitetila selkeä ja kaikkien toimijoiden on helppo optimoida tekemisensä niin, että systeemi on täydellinen.”

Hauskan haasteen systeemiajattelun soveltamiseen tuo hurjalla vauhdilla eteenpäin laukkaava teknologia.”

Hauskan haasteen systeemiajattelun soveltamiseen tuo hurjalla vauhdilla eteenpäin laukkaava teknologia. Kun vielä parikymmentä vuotta sitten systeemi rakentui “ATK:sta ja ihmisistä”, nyt mukaan tulevat myös robotit, tekoäly ja Internet of Things.

“Roboteilla ei onneksi ole tunteita, jotka pitäisi ottaa huomioon, mutta on mielenkiintoista nähdä, miten ne istutetaan tähän meidän systeemiin.”

Laitinen käsittelee systeemiajattelua myös projektityössään, vaikka alun perin aiheena piti olla jotakin ihan muuta. Ehkä on siis ihan hyvä, että työ on edennyt hiukkasen suunniteltua hitaammin.

“Projektityö on iso etappi ja haaste, mutta kun sen taklaan, onnistumisen tunne on varmasti loistava.”

Vauhtia auttaa ylläpitämään huoneentaulu, jossa siteerataan F1-kuljettaja Michael Schumacheria: “Once something is a passion, the motivation is there.”

“Tähän kiteytyy kaikki. Kun on intohimo oppia uutta ja haastaa itseään, niin se motivaatio on ihan hurja.”

Laitinen nauraakin, että suurimmaksi haasteeksi hänelle on meinannut muodostua halu “tutkia koko maailma”. Onneksi ohjaava opettaja on vähän toppuutellut menoa.

Kun on intohimo oppia uutta ja haastaa itseään, niin se motivaatio on ihan hurja.”

“Tämä on ollut niin mielenkiintoista. Jokaisen lähiopetusjakson jälkeen olen kantanut kirjastosta pinotolkulla kirjoja. Opiskelusta on tullut minulle intohimo ja olen ihan vakavissani miettinyt, että alkaisin jatko-opiskella.”

Laitinen ylistää myös opiskelijaporukan keskuudessa vallitsevaa hyvää henkeä.

“Vaikka me olemme ihan eri aloilta, olemme sparranneet onnistuneesti toisiamme tehtäviä purettaessa. Keskustelut ovat olleet hirmu antoisia ja esiin on noussut näkökulmia, joita ei itse olisi koskaan keksinyt ajatella. Tämä porukka haastaa ylittämään itsensä!”

Osallistujat ovat pitäneet yhdessä hauskaa myös varsinaisen opiskelun ulkopuolella ja käyneet muun muassa porukalla syömässä ja saunomassa.

Koulutusohjelma huipentuu syyskuussa Hollantiin suuntautuvaan opintomatkaan. Se on Laitisen mielestä upea palkinto hienosta oppimismatkasta.

Juttusarjassa seurataan Nordea Henkivakuutuksessa testauspäällikkönä työskentelevän Hanne Laitisen Master Class in Quality -opintoja. Matkan varrella Laitinen kertoo, millaista on opiskella työn ohella ja millaisia oivalluksia ja ahaa-elämyksiä koulutuksen aikana on herännyt. Sarja päättyy.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Queen of Quality, osa 4: Systeemi on enemmän kuin osiensa summa

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on aikakauslehtimäinen kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Tietojasi käytetään markkinointitarkoituksiin. Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tämän. Katso tietosuojalauseke.