Tähtihetkien kirkastama ura

Neste Oyj:n toimitusjohtaja ja johtoryhmän puheenjohtaja Matti Lievonen jää lokakuussa 2018 eläkkeelle, mutta ei aio lepäillä. Hän jakaa jatkossa asiantuntemustaan muun muassa Fortumin hallituksen puheenjohtajana ja lukuisissa muissa hallitustehtävissä, sekä aika ajoin myös vierailevana luennoitsijana. Lievosen pitkään uraan mahtuu monia tähtihetkiä ja käänteentekeviä kokemuksia. Yksi niistä oli EMBA-tutkinnon suorittaminen.

Joanna Sinclair, 07.09.2018

Read this in English

Elämäni tähtihetkistä tulee tietysti ensimmäisenä mieleen lasten syntymät, neljän lapsen isä kertoo. Mutta myös urallani on riittänyt monia kokemuksia, joista olen hyvin kiitollinen.

Lievonen on uransa aikana viettänyt perheensä kanssa yhteensä liki 13 vuotta Ranskassa kahdessa eri otteessa, ja nämä vuodet olivat Lievoselle erityisen mielekästä aikaa. 

Kansainvälinen kauppa, uusien kulttuurien oppiminen ja erilaisten ihmisten kanssa työskenteleminen ovat minulle elämän suola.”

”Kansainvälinen kauppa, uusien kulttuurien oppiminen ja erilaisten ihmisten kanssa työskenteleminen ovat minulle elämän suola. Ranskasta käsin suoritin myös EMBA-tutkinnon. Lensin viikonlopuiksi Suomeen ja luin iltaisin. Rankkaahan se oli, mutta nuorena jaksoi”, Lievonen sanoo hymyillen.

”Jos haluat olla hyvä yleisjohtaja, sinulla on oltava tietoa ja ymmärrystä kaikilta aloilta. Kokemuksen voi toki kerätä töissä, mutta opiskeleminen ja itsensä kehittäminen ovat nopeampi tie. Olen hyvin tyytyväinen että päätin lukea EMBA:n. Opinnot ovat auttaneet minua elämässäni ja johtajana hyvin paljon”, Lievonen toteaa. 

Liikkeenjohtoon EMBA:n kautta

Lievonen on koulutukseltaan sähkötekniikan insinööri. Ensimmäisinä vuosina Ranskassa hän työskenteli UPM-Kymmene Oyj:llä teknillisenä johtajana. Oltuaan maassa vuoden hän päätti puhua vain ranskaa ja päätös syvensi kulttuuriin tutustumista ja sen omaksumista myös perhepiirissä.

”Nautin työstäni, mutta halusin liikkeenjohtoon; työhön jossa voin olla enemmän interaktiossa muiden ihmisten kanssa. Mutta eihän sinua johtajaksi oteta, jollei sinulla ole näkemystä ja kokemusta”, Lievonen naurahtaa.

Halusin liikkeenjohtoon; työhön jossa voin olla enemmän interaktiossa muiden ihmisten kanssa.” 

”Siksi päätin suorittaa töiden ohessa silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa EMBA-tutkinnon. Tutkinto on nykyisin nimeltään Aalto Executive MBA. Lasken kyllä EMBA-opinnot yhdeksi urani tähtihetkistä. Opinnoista jäi hyviä muistoja. Meillä oli todella hyvä ja erittäin heterogeeninen porukka”, Lievonen kuvailee. 

EMBA:n kuluessa Lievonen kertoo oppineensa hahmottamaan maailmaa uudella tavalla. Hän oppi ymmärtämään strategiaa ja taloudellisia tunnuslukuja, sen kuinka asetetaan tavoitteita ja viedään asioita eteenpäin. Pian opintojen päätyttyä Lievonen kutsuttiin Erikoispaperi SBU:n johtajaksi Kaipolaan. 

Uudessa työssään hän pystyi hyödyntämään laajalti EMBA:n oppeja. Lievonen vei strategian tekemisen uudelle tasolle ja hänet opittiin pian tuntemaan leppoisana johtajana, joka saa aikaan hyviä tuloksia. 

”Teimme 30 % tuotantokapasiteetilla 70 % koko Divisioonan tuloksesta. Sekin oli kieltämättä tähtihetki uralla. Mutta minulla on ollut lähtökohtana se, että tulosta pitää saada ihmisten kautta. Pyrin rakentamaan sellaisen organisaation ja kulttuurin, jossa ihmiset pystyvät tekemään työnsä hyvin. Olen pitänyt tätä periaatteenani aina. Hienointa johtajana on pystyä rakentamaan organisaatio, jossa ihmiset haluavat työskennellä ja saavuttaa tuloksia, joista voivat olla ylpeitä”, Lievonen pohtii. 

Vihreä, vastuullinen Neste

Kaipolassa vietettyjen vuosien jälkeen Lievonen matkusti jälleen perheineen Ranskaan, jossa hän työskenteli UPM-Kymmenellä johtotehtävissä reilun kuuden vuoden ajan. Ranskan jälkeen vuorossa oli paluu UPM:n johtajistoon Suomeen kuudeksi vuodeksi. Hän kertoo viihtyneensä töissään todella hyvin. Kun headhunter otti yhteyttä ja yritti houkutella Lievosta Nesteen toimitusjohtajaksi, Lievonen kieltäytyi aluksi päättäväisesti. 

”Sanoin haluavani tehdä töitä kansainvälisessä liiketoiminnassa, eikä Neste kuulostanut silloin kansainväliseltä pestiltä. Headhunter kuitenkin vakuutti minut siitä, että työ olisi mielenkiintoista ja kansainvälistä. Toimitusjohtajana pääsee viemään omia näkemyksiään eteenpäin, joten päätin suostua”, Lievonen muistelee. 

Johtajien on oltava kiinnostuneita ja innostuneita asioista. Kouluttautumisen tärkeyttä on vaikea korostaa liikaa.”

Lievonen on ollut Nesteen toimitusjohtaja nyt kymmenen vuoden ajan. Hänen aikanaan Nesteestä on kasvanut johtava, globaali yhtiö, joka on tunnettu vastuullisuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

”Nesteellä olemme saaneet aikaiseksi asioita, joita pidän tähänastisen elämäni kovimpina huipennuksina – perheeni ohella. Kulttuuri on muuttunut ulospäinsuuntautuneeksi ja asiakaslähtöiseksi ja markkina-arvomme on 8-9 kertaa kovempi kuin silloin kun tulin taloon. Olemme saavuttaneet paljon hyvää ja jätän hyvillä mielin pestini seuraajalleni”, Lievonen sanoo. 

”Siitä ei ole kovinkaan monta vuotta, kun Nesteellä roikkui Greenpeacen plakaatteja pääkonttorin seinistä. Me halusimme muuttaa tämän kaiken ja ratkaista globaaleja ongelmia. Olla osa ratkaisua, ei ongelmaa. Aloitimme määrätietoisen työn tavoitteen saavuttamiseksi: muutimme ajatusmaailmamme ja kulttuuriamme, panostimme tutkimukseen, brändiin ja vastuullisuuteen, ja aloimme näkyvästi osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun”, Lievonen kertoo.

Työ tuotti tulosta. Vuonna 2018 Neste arvioitiin Global 100 -listalla maailman toiseksi vastuullisimmaksi yhtiöksi ja öljy- ja kaasualan parhaaksi suoriutujaksi. Tuoreimman henkilöstökyselyn mukaan 85 % työntekijöistä ymmärtää yhtiön strategian ja 97 % uskoo, että Nesteellä on loistava tulevaisuus.

Kehitykseen panostetaan paljon

Lievonen tähdentää oikeanlaisen kulttuurin luomisen olevan johtajan tärkein työ. Parhaiten menestyvät ne organisaatiot, joissa ihmiset haluavat keksiä ja kehittää asioita ja viedä maailmaa eteenpäin. Tällaisissa yrityksissä johtajilla täytyy olla rohkeutta investoida ja katsoa myös Suomen rajojen ulkopuolelle.  

”Viime vuonna vähensimme hiilidioksidipäästöjä yli 8 miljoonaa tonnia. Se vastaa 3 miljoonan auton päästöjä. Tällaisia lukuja saa aikaan ainoastaan, jos uskaltaa rohkeasti panostaa jatkuvaan kehitykseen. Meillä Nesteellä on yhteensä 5000 ammattilaista, joista 1400 on insinöörejä tai tutkimus- ja kehitystöissä”, hän listaa.

Oikeanlaisen kulttuurin luominen on johtajan tärkein työ.”

”Meidän ihmisemme ovat ylpeitä siitä mitä he tekevät. Meillä on todella matala hierarkia ja aivan uskomattoman hienoa porukkaa. Nyt kun olemme globaali yhtiö, olemme myös pystyneet rekrytoimaan äärettömän hyviä osaajia ympäri maailmaa”, Lievonen toteaa. 

Tällaisessa organisaatiossa itsensä kehittäminen ja jatkuva oppiminen ovat tärkeitä asioita – kaikille työntekijöille ja kaikissa uravaiheissa. Esimerkiksi johtoryhmän jäsenille jatkuva oppiminen on Lievosen mukaan elinehto, puhumattakaan esimiehistä. 

”Johtajien on oltava kiinnostuneita ja innostuneita asioista. Kouluttautumisen tärkeyttä on vaikea korostaa liikaa. Meillä Nesteellä pyörii esimerkiksi koko ajan koulutuksia joissa ovat mukana niin ylin johto kuin potentiaalit. Teemme yhteistyötä johtavien koulutustarjoajien, kuten Aalto EE:n kanssa. Joka päivä oppii jotain uutta, ja se on hyvä asia”, Lievonen summaa. 

Lievoselle myönnettiin vuorineuvoksen arvonimi vuonna 2013. Vuonna 2016 hän sai Aalto-yliopiston tekniikan kunniatohtorin arvon. Juttu on osa Aalto EMBA 30 juhlavuoden sarjaa. Muut sarjan jutut näet alta. Lue lisää Aalto Executive MBA -ohjelmasta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Tähtihetkien kirkastama ura

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on aikakauslehtimäinen kokoelma artikkeleita, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liiketoiminnasta ja itsensä kehittämisestä. Käsinpoimittu englanninkielinen Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa. Tilaus on helppo perua. Katso esimerkki.

Tietojasi käytetään markkinointitarkoituksiin. Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tämän. Katso tietosuojalauseke.