Toimitusketjut ovat digitalisoituneet ja suomalaiset yritykset ovat kehityksessä hyvin mukana. Mutta työtä riittää silti.
Haasteena on, mitä ja miten eri organisaatioiden välillä voidaan kertoa."
Yksi digitaalisten toimitusketjujen suurimpia haasteita on edelleen tiedon kulkemisen sujuvuus toimitusketjun eri vaiheissa ja eri toimijoiden välillä.
Jos systeemissä on tiedollisia aukkoja, se voi pahimmillaan aiheuttaa isoja ongelmia ja vääriä toimenpiteitä.
– Kaiken tiedon pitäisi mennä yli koko toimitusketjun, organisaatiosta toiseen. Haasteena on, mitä ja miten eri organisaatioiden välillä voidaan kertoa. Digitaalisuus ei ole vain digitaalisuutta vaan vaativaa ekosysteemien pyörittämistä, Aalto-yliopiston vararehtori, teollisuustalouden professori Eero Eloranta toteaa.
– Yhteisten pelisääntöjen sopiminen ja niiden ymmärtäminen tulee olemaan todella tärkeä asia.
Tiedon jakamiseen ja sujuvuuteen apua tarjoaa nurkan takana odotteleva tulevaisuuden lohkoketjuteknologia.
Lohkoketjuteknologia tuo uusia mahdollisuuksia
Lohkoketjuteknologiaa (blockchain) kehitettiin alun perin erityisesti digitaalisen valuutan alustana, mutta se avaa uusia mahdollisuuksia myös muun muassa toimitusketjujen läpinäkyvyyteen, inventaarioon ja sujuvuuteen.
Maailman talousfoorumi ja Sitra ovat nostaneet lohkoketjuteknologian yhdeksi megatrendeistä, ja teknologiaan kohdistuu suuria odotuksia monella saralla.
Lohkoketjuun tallennetut tiedot pystytään jakamaan eri toimijoille luotettavasti, eikä niitä pysty muokkaamaan."
Kun kansainvälisissä toimitusketjuissa on useita eri toimittajia ja toimijoita, yksityiskohtaisen tuotetiedon kerääminen ja jäljittäminen on tähän asti ollut suuren tietomäärän vuoksi vielä rajoitettua.
– Lohkoketjuteknologian myötä tämä ei ole enää ongelma. Kun pistät kuluttajana härkäpapua suuhusi, pystyt tulevaisuudessa tietämään, mitä lannoitteita sen viljelyssä on käytetty, missä kuorma-autossa se on kuljetettu ja niin edelleen, Eloranta sanoo.
Teknologian avaamat läpinäkyvyyden ja tiedon jäljittämisen mahdollisuudet perustuvat sille, että lohkoketjuun tallennetut tiedot pystytään jakamaan eri toimijoille luotettavasti, eikä niitä pysty muokkaamaan.
Näin kaikista toimista jää pysyvä jälki, ja tuotteen koko elinkaari on seurattavissa ja jäljitettävissä.
Lohkoketjuteknologia helpottaa myös organisaatioiden välisten toimien sujuvuutta.
Ymmärryksen puute on suurin riski
Elorannan mukaan digitaalisten toimitusketjujen yksi isommista riskeistä on, ettei ymmärretä sitä, miten systeemit toimivat.
Virheitä aiheuttavat helposti esimerkiksi tilausjärjestelmästä tehtävät tulkinnat.
Jos nurkkiin jäänyttä tuotetta myydään pois jaloista intensiivisellä markkinointikampanjalla, voi syntyä impulssi, joka näyttää kovalta kysynnältä.
Digitaalisten toimitusketjujen suurimpia haasteita on edelleen tiedon kulkemisen sujuvuus."
Jos taustalla olevaa logiikkaa ei ymmärretä tai tiedetä, saatetaan joutua tilanteeseen, jossa toisaalla tuotetta tilataankin lisää ja yhtäkkiä ”vanhaa” tuotetta on nurkissa sata uutta kappaletta.
Saati sitten jos joku unohtaa tehdä tilauksen ja toinen painaa paniikkinappulaa tulkiten tilannetta niin, ettei tuotetta tarvita.
Väärä tulkinta voi johtaa isoihin ongelmiin.
– Nämä ovat oikeita tilanteita. Kun mukana on toimittajan toimittajan toimittajia, viiveet ovat pitkiä. Toimitusketju on vertikaalinen ja horisontaalinen verkosto, jossa tietoa tulkitaan, Eloranta sanoo.
– Oskillointi, viiveet sekä liian vahva usko ja luottamus siihen, että kone on oikeassa, aiheuttavat riskitilanteita. Siksi on tärkeää ymmärtää toimitusketjujen toiminnan taustalla olevaa logiikkaa.
Eero Eloranta on Aalto-yliopiston vararehtori ja teollisuustalouden professori. Lohkoketjuteknologiaa käsitellään Aalto PRO:n Toimitusketjun johtaminen digiajassa -ohjelmassa missä opit valitsemaan ja käyttämään parhaita digitaalisia sovelluksia omassa liiketoiminnassasi.