Aalto EE:n markkinointi- ja viestintäjohtaja KTM, EMBA Riitta Lumme-Tuomala väittelee 16.6.2017 Aalto Executive DBA -tutkinto-ohjelmasta (Doctor of Business Administration). Hänen DBA-väitöskirjansa aiheena on talent management erityisesti non-profit organisaatioissa. DBA-väitös täydentää talent managementin (TM) tutkimusta kartoittamalla sen lähestymistapojen mahdollisia hyötyjä organisaatioissa, joiden ensisijainen tavoite ei ole taloudellinen tulos.
Väitöskirjassa tutkitaan talent managementia erityisesti humanitaarisen avun organisaatioissa. Tutkimuksen case-organisaatio on Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto Genevessä.
Talent management nähdään nykyään yhtenä organisaation prioriteettialueista ja sen roolia organisaation menestystekijänä pidetään erittäin merkittävänä. Tämän päivän organisaatiot sijoittavat runsaasti resursseja identifioidakseen ja kehittääkseen työntekijöitä – talentteja - jotka ovat avainasemassa organisaation strategian toteuttamisessa ja strategisten tavoitteiden saavuttamisessa. Potentiaalin tunnistaminen toisaalta ja niin sanottujen hipojen (high potentials) kehittäminen ja sitouttaminen organisaatioon toisaalta, ovat niitä HR-funktion ja esimiesten suuria haasteita, joihin on viime aikoina alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota.
Potentiaali on oleellinen tekijä talentin identifioinnissa
Talent management nähdään usein prosessina, joka soveltuu ainoastaan voittoa tavoittelevien yritysten johtamismalliin. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella, tarve hyvin toimiviin ja johdonmukaisiin talent management -prosesseihin myös voittoa tavoittelemattomissa organisaatioissa on ilmeinen. TM:n lähestymistavat ovat hyvin sovellettavissa varsinkin humanitaarisen avun organisaatioiden kontekstiin.
Tutkimuksen tuloksista käy myös ilmi, että yrityksillä voisi olla paljonkin hyödynnettävää varsinkin siinä hyvin käytännönläheisessä tavassa, jolla nämä organisaatiot kehittävät talenttejaan, joiden tehtävät edellyttävät nopeaa päätöksentekoa äärimmäisen vaativissa olosuhteissa.
Lisäksi väitöskirjassa esitetään uudenlainen tapa määritellä talent. Määritelmä on ”kertolaskukaava” jossa tekijöinä ovat kompetenssi, sitoutuminen ja kontribuutio. Jokainen tekijä jaetaan kahteen aikadimensioon, nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Tulevaisuutta edustaa potentiaali, joka puolestaan on yhdistelmä uteliaisuutta, näkemystä, sitoutumista (engagement) ja päättäväisyyttä.
Riitta Lumme-Tuomala hyödynsi DBA-tutkimuksessaan kokemustaan humanitaarisessa organisaatiossa ja avustusoperaatioissa sekä erityyppisistä tehtävissä HR-kentässä. Ennen nykyistä tehtäväänsä, jossa hän vastaa mm. talent management -konseptista, hän on työskennellyt Aalto EE:lla useissa tehtävissä, Pfizerilla HRD-päällikkönä sekä Mercuri Urvalissa rekrytointikonsulttina. Lisäksi hän on toiminut neljä vuotta Regional Finance Officerina Punaisen ristin ja punaisen puolikuun liiton päämajassa Genevessä.
DBA-väitöstilaisuus
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu tarkastaa KTM, EMBA Riitta Lumme-Tuomalan DBA-väitöskirjan ”Talent Management in the Humanitarian Aid Context” perjantaina 16.6.2017 klo 12 Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennuksessa. Osoite on Runeberginkatu 14-16, Helsinki.
Kustoksena toimii professori Henrikki Tikkanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja vastaväittäjänä professori David Collings DCU Business Schoolista, Dublinista.
Mikä on Aalto Executive DBA – Doctor of Business Administration –ohjelma?
Aalto Executive DBA (Doctor of Business Administration) -ohjelma on suunnattu kokeneille johtajille, jotka haluavat suorittaa tohtorintutkinnon työn ohella. Se on työelämälähtöinen ja tutkimus on soveltavaa. DBA on maailmalla tunnustettu tutkinto, joka on mahdollista suorittaa useissa johtavissa kouluissa, kuten Harvard Business Schoolissa.
Samaan tapaan kuin Aalto Executive MBA ja Aalto MBA -tutkinto-ohjelmat, DBA ei kuulu suomalaiseen tutkintojärjestelmään. Tutkinnon myöntää kuitenkin akkreditoitu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu. Aalto Executive DBA -ohjelman voi suorittaa työn ohella 3–6 vuodessa. Maksullinen ohjelma käynnistyi vuoden 2013 alussa.
DBA-ohjelman akateemisena johtajana toimii Aalto-yliopiston markkinoinnin laitoksen professori Henrikki Tikkanen.
DBA-väitöskirjatilaukset ja tiedustelut
DBA-väitöskirja löytyy digitaalisessa muodossa Aalto-yliopiston julkaisusarjasta:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-60-3736-3
Riitta Lumme-Tuomala
markkinointi- ja viestintäjohtaja, KTM, EMBA, Aalto University Executive Education
puhelin 040 838 6113
riitta.lumme-tuomala@aaltoee.fi
Lisätiedot
Mikko Laukkanen
akateeminen johtaja, KTT, Aalto University Executive Education
puhelin 010 837 3732
mikko.laukkanen@aaltoee.fi
Henrikki Tikkanen
professori, KTT, Aalto-yliopisto
puhelin 050 5734174
henrikki.tikkanen@aalto.fi
Ohjelman sivut
http://www.aaltoee.fi/aaltoexecutivedba
Aalto University Executive Education Oy
Aalto University Executive Education tarjoaa korkealaatuisia liikkeenjohdon kehittämispalveluja (Aalto EE) ja asiantuntijoiden täydennyskoulutusta (Aalto PRO) sekä palveluita yrittäjyyden kehittämiseksi (Aalto ENT). Monipuolisessa kokonaisuudessa yhdistyvät käytännön osaaminen ja Aalto-yliopiston uusin tutkimustieto.
Yhtiön vahvuuksia ovat globaali toimintamalli ja monipuolinen tarjonta. Suomen ja Singaporen lisäksi tarjoamme ohjelmia Baltiassa, Etelä-Koreassa, Indonesiassa, Iranissa, Kiinassa, Puolassa, Ruotsissa, Taiwanilla, Tansaniassa, Venäjällä ja Vietnamissa. Aalto University Executive Educationilla on kolme arvostettua laatuleimaa eli akkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Se kuuluu näin ollen maailman instituutioista koostuvaan 0,5 prosentin parhaimmistoon.